Mit együnk, hogy jól aludjunk?

Van, amikor a vacsora utáni nyugalom után úgy hisszük, könnyű álom vár ránk, mégis órákkal később is csak forgolódunk a sötétben. Nézzük a plafont, számoljuk a perceket, majd a gondolatokat is, és azon kapjuk magunkat, hogy a testünk fáradt, a lelkünk kimerült, de az álom mégsem jön. Ilyenkor érdemes egy pillanatra megállni, és végiggondolni: vajon mi állhat a háttérben? Az első, amit sokan tapasztalnak, az a fejben zakatoló stressz. A nap történései, a megoldatlan helyzetek, a holnapi feladatok mind-mind ott vibrálnak az idegeinkben, és megakadályozzák, hogy a test valóban ellazuljon. Hiába csukjuk be a szemünket, ha belül még mindig dolgozik bennünk a feszültség.

Máskor a problémát egyszerűen az esti szokásaink okozzák. Egy túl erős kávé vagy tea, amit késő délután kortyoltunk el, meglepően sokáig ébren tarthatja az idegrendszert. Nem csak a koffein: egy nehéz, fűszeres vacsora is dolgozik még éjjel a gyomorban, miközben mi hiába várnánk a nyugodt pihenést. Nem véletlen, hogy sokszor már az is segít, ha este könnyebb falatokat választunk. De nemcsak az étel játszik szerepet. A képernyők is igazi álomrablók. A telefon, a laptop vagy a tablet kék fénye becsapja az agyat: azt üzeni neki, hogy még nappal van, így gátolja a melatonin termelődését. Enélkül a hormon nélkül viszont nehezebben jön az elalvás, és felborul az alvás ritmusa.

Ráadásul az alvás is szereti a rendszert. Ha minden nap máskor fekszünk le és máskor kelünk, a test belső órája könnyen összezavarodik. Ez azzal jár, hogy bár lefekszünk, az álmok nem érkeznek könnyen, vagy az alvás felszínes marad.

Ott vannak a kevésbé nyilvánvaló tényezők is. Egy-egy pohár bor ugyan ellazítja az izmokat, de valójában szétszabdalja az alvást: lehet, hogy gyorsabban elalszunk tőle, ám az éjszaka során gyakran ébredünk fel. Vagy épp a mozgás hiánya okozza a gondot: a napközben felgyülemlett feszültséget a test mozgással engedi ki, enélkül éjjel nyugtalan marad. Ha pedig valaki túl későn edz, akkor a felpörgött szervezet miatt nem tud azonnal pihenő üzemmódba váltani. Végül nem feledkezhetünk meg az egészségügyi okokról sem. Alvási apnoé, reflux, hormonális változások vagy pajzsmirigy-problémák is állhatnak a háttérben – ezek sokszor észrevétlenül rontják az éjszakák minőségét, és csak hosszabb idő után derül fény rájuk.

A rossz alvás tehát nem véletlen. Olyan, mintha a testünk halkan jelezne: valami nincs rendben. És bár sokszor apróságok állnak mögötte – egy rossz szokás, egy túl nehéz vacsora, egy kis túlzás a képernyő előtt –, a hatása óriási, hiszen az alvás nem csupán pihenés, hanem a feltöltődés, a megújulás ideje. Ha ez hiányzik, az egész napunk másnap fáradtabb, szürkébb, kedvtelenebb lesz.

A banán például igazi „természetes altató”: káliumban és magnéziumban gazdag, amelyek oldják az izomfeszültséget, a benne lévő triptofán pedig elősegíti a nyugodt alvást. Hasonlóan jó választás egy marék mandula vagy dió, hiszen ezek is természetes melatoninforrások. Aki édességre vágyik, nyugodtan készíthet egy kisebb adag zabkását – egy kevés mézzel és fahéjjal ízesítve –, ami nemcsak könnyen emészthető, hanem a vércukorszintet is stabilizálja éjszakára. Ha valaki inkább kortyolna valamit, a meleg tej vagy egy pohár mandulaital régóta ismert nyugtató hatású. Egy bögre kamillatea is csodákra képes: a virág illóolajai nemcsak a testet, hanem a lelket is megnyugtatják, mintha puha takaróba burkolnának.

A cseresznye és a meggy szintén külön említést érdemelnek: magas melatonintartalmuk miatt igazi „álomhozó gyümölcsök”. Szezonban frissen, máskor pedig 100%-os gyümölcslé formájában érdemes fogyasztani őket. A kulcs az egyszerűség és a könnyedség. Este már ne terheljük túl a szervezetünket – válasszunk olyan falatokat, amelyek inkább megnyugtatják, mint felpörgetik. Ha a vacsoránk könnyű, magnéziumban és triptofánban gazdag ételekből áll, az ágyban is sokkal hamarabb talál ránk a pihentető álom.