
Isteni sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök (felkockázva)
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl zöldségalaplé
- 2 dl főzőtejszín vagy kókusztej
- 1 tk őrölt gyömbér
- só, bors
- tökmag és tökmagolaj a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy nagy lábasban az olívaolajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a felkockázott sütőtököt, 2–3 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, fűszerezzük gyömbérrel, szerecsendióval, sóval, borssal. Lefedve, közepes lángon 20–25 percig főzzük, amíg a tök teljesen megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a tejszínt. Ha túl sűrű, kevés alaplével hígíthatjuk. Közben száraz serpenyőben 3–4 perc alatt aranybarnára pirítjuk a tökmagot. Tálaláskor a levest tányérba szedjük, megszórjuk pirított tökmaggal, és meglocsoljuk kevés tökmagolajjal.

Csirkeraguleves tejfölös habarással
Hozzávalók (4-6 adag):
- 2 csirkemellfilé (kb. 40 dkg), felkockázva
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó vagy 2 szárzeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 liter csirkealaplé vagy víz
- 1 bögre zöldborsó (fagyasztott is jó)
- 1 csokor friss petrezselyem
- só, bors
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítjuk. Mehetnek bele a felkarikázott répák, zeller, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve, közepes lángon kb. 25 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután hozzáadjuk a borsót, további 5 percig főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel, majd kevés forró leves levével hőkiegyenlítést végzünk. Visszaöntjük a fazékba, folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki. Alacsony lángon további 5 percig főzzük, amíg krémes, selymes lesz. Friss, apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg tálaláskor.
Tálalási tipp: friss puha zsemlével vagy csipetkével isteni.

Almás-fahéjas pite (Nagymama módra)
Hozzávalók (26 cm-es piteformához):
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
Töltelékhez:
- 6–7 közepes alma
- 5 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, sót, sütőport összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáadjuk a tojást, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. Közben az almát meghámozzuk, lereszeljük vagy kockázzuk. Összekeverjük a cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral és citromlével. 10 percig állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A tészta felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Beleszórjuk az almát. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és rácsosan a tetejére tesszük.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 35–40 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.
Tálalási tipp: vaníliafagyival vagy tejszínhabbal mennyei!

Sült paprikakrémleves
Hozzávalók:
- 6 piros kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl zöldségalaplé
- 1 dl tejszín
- olívaolaj, só, bors, bazsalikom
Elkészítés:
A paprikákat félbevágjuk, magját eltávolítjuk, és 200 °C-on 20 percig sütjük, amíg a héja felhólyagosodik. Meghámozzuk, majd a hagymával és fokhagymával együtt puhára főzzük az alaplében. Leturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, tejszínnel krémesítjük.
Tálalás: bazsalikomlevéllel, pirított kenyérkockával.

Sütőtökös rizottó
Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök
- 25 dkg rizottó rizs (arborio)
- 1 fej vöröshagyma
- 7 dl alaplé
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 dkg vaj
- 5 dkg reszelt parmezán
- só, bors, kakukkfű
Elkészítés:
Vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a rizst, majd a bort. Folyamatosan adagoljuk az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz. A tököt külön serpenyőben megsütjük kevés olajon, majd a rizottóhoz keverjük. Végül beleolvasztjuk a maradék vajat, megszórjuk parmezánnal.
Tálalás: friss kakukkfűvel.

Fahéjas szilvás morzsasüti
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 2 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg barna cukor
Elkészítés:
A szilvát félbevágjuk, magját eltávolítjuk, összekeverjük a cukorral és fahéjjal. A lisztet, cukrot és vajat összemorzsoljuk. Egy sütőtálba tesszük a szilvát, a tetejére szórjuk a morzsát. 180 °C-on 30 percig sütjük.
Remélem, találtál kedvedre való finomságot! Te melyiket készíted el először egy őszi délutánon? 🙂