Comfort food receptek az őszi szezonra

Isteni sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök (felkockázva)
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 2 dl főzőtejszín vagy kókusztej
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • só, bors
  • tökmag és tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagy lábasban az olívaolajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a felkockázott sütőtököt, 2–3 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, fűszerezzük gyömbérrel, szerecsendióval, sóval, borssal. Lefedve, közepes lángon 20–25 percig főzzük, amíg a tök teljesen megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a tejszínt. Ha túl sűrű, kevés alaplével hígíthatjuk. Közben száraz serpenyőben 3–4 perc alatt aranybarnára pirítjuk a tökmagot. Tálaláskor a levest tányérba szedjük, megszórjuk pirított tökmaggal, és meglocsoljuk kevés tökmagolajjal.

Csirkeraguleves tejfölös habarással

Hozzávalók (4-6 adag):

  • 2 csirkemellfilé (kb. 40 dkg), felkockázva
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó vagy 2 szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 liter csirkealaplé vagy víz
  • 1 bögre zöldborsó (fagyasztott is jó)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítjuk. Mehetnek bele a felkarikázott répák, zeller, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve, közepes lángon kb. 25 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután hozzáadjuk a borsót, további 5 percig főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel, majd kevés forró leves levével hőkiegyenlítést végzünk. Visszaöntjük a fazékba, folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki. Alacsony lángon további 5 percig főzzük, amíg krémes, selymes lesz. Friss, apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg tálaláskor.

Tálalási tipp: friss puha zsemlével vagy csipetkével isteni.

Almás-fahéjas pite (Nagymama módra)

Hozzávalók (26 cm-es piteformához):

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor

Töltelékhez:

  • 6–7 közepes alma
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A lisztet, cukrot, sót, sütőport összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáadjuk a tojást, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. Közben az almát meghámozzuk, lereszeljük vagy kockázzuk. Összekeverjük a cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral és citromlével. 10 percig állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A tészta felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Beleszórjuk az almát. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és rácsosan a tetejére tesszük.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 35–40 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.

    Tálalási tipp: vaníliafagyival vagy tejszínhabbal mennyei!

    Sült paprikakrémleves

    Hozzávalók:

    • 6 piros kaliforniai paprika
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 5 dl zöldségalaplé
    • 1 dl tejszín
    • olívaolaj, só, bors, bazsalikom

    Elkészítés:

    A paprikákat félbevágjuk, magját eltávolítjuk, és 200 °C-on 20 percig sütjük, amíg a héja felhólyagosodik. Meghámozzuk, majd a hagymával és fokhagymával együtt puhára főzzük az alaplében. Leturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, tejszínnel krémesítjük.

    Tálalás: bazsalikomlevéllel, pirított kenyérkockával.

    Sütőtökös rizottó

    Hozzávalók:

    • 30 dkg sütőtök
    • 25 dkg rizottó rizs (arborio)
    • 1 fej vöröshagyma
    • 7 dl alaplé
    • 1 dl száraz fehérbor
    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg reszelt parmezán
    • só, bors, kakukkfű

    Elkészítés:

    Vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a rizst, majd a bort. Folyamatosan adagoljuk az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz. A tököt külön serpenyőben megsütjük kevés olajon, majd a rizottóhoz keverjük. Végül beleolvasztjuk a maradék vajat, megszórjuk parmezánnal.

    Tálalás: friss kakukkfűvel.

    Fahéjas szilvás morzsasüti

    Hozzávalók:

    • 50 dkg szilva
    • 2 ek cukor
    • 1 tk fahéj
    • 15 dkg liszt
    • 10 dkg vaj
    • 8 dkg barna cukor

    Elkészítés:

    A szilvát félbevágjuk, magját eltávolítjuk, összekeverjük a cukorral és fahéjjal. A lisztet, cukrot és vajat összemorzsoljuk. Egy sütőtálba tesszük a szilvát, a tetejére szórjuk a morzsát. 180 °C-on 30 percig sütjük.

      Remélem, találtál kedvedre való finomságot! Te melyiket készíted el először egy őszi délutánon? 🙂