Thai szokások és etikett

Thaiföld egy kultúrában gazdag ország, így rengeteg hagyományt és szokást őriz meg. Ezek a szokások a mindennapi élet minden területét átszövik, és tükrözik a thai emberek életmódját, értékrendjét és hagyományait. Náluk nagyon fontos az üdvözlés. A Wai köszöntés egy hagyományos thai köszönési forma, amelyben az emberek a tenyerüket összeteszik a mellkasuk előtt és enyhén meghajolnak. A magasabb társadalmi státuszú vagy idősebb személyek iránti tisztelet kifejezésére használják. Sokan nem tudják, de a thai emberek gyakran hagyományos gyógymódokat alkalmaznak az egészség megőrzése és a betegségek kezelése érdekében. A thai masszázs, a gyógynövények és a tradicionális thai orvoslás fontos részét képezik a helyi kultúrának. Nagyon egészségesen táplálkoznak viszont sokat dolgoznak, mégis van idejük pihenni.

A thai konyha gazdag és változatos ízekkel tarkított. Az emberek általában osztoznak az ételeken, így az étkezési szokásaikhoz gyakran hozzá tartozik a családi és közösségi együttlét. A thai emberek gyakran evés előtt az ujjukat használják evéshez, különösen a hagyományos ételeknél, mint például a klepon vagy a som tam. A thai konyhaművészet öt alap ízre épül, ez az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős, melyeket gyakran felfedezhetünk egy-egy ételben. Bár rengeteg friss alapanyagot használnak, a fűszerek is jelentősek a thai gasztronómiában, ezek teszik igazán karakteressé és finommá a fogásokat. A fokhagyma a thai konyhában is legalább olyan fontos összetevő, mint nálunk, ezzel azonban nagyjából véget is ér a hasonlóság. Jellegzetes főételük a rizs, ami szinte minden étkezésnél asztalra kerül, akár desszert formájában is. A legfontosabb, ízesítéshez használt thai alapanyagok között említhető meg a galanga, a chilipaprika, a curry, a menta, a koriander, a thai citromfű. Elmaradhatlan a levesekhez a kókusztej is, ami nem csak különleges ízt ad az ételeknek, hanem egyben az erős fűszereket is enyhíti.

A thai emberek hagyományosan színes és díszes ruhát viselnek, amelyek tükrözik az ország gazdag történelmét és kulturális örökségét. Az egyik legfontosabb gesztus, amit tehetünk, az a mosolygás. A thai emberek számára természetes, hogy sokat mosolyognak, és ez az idegennek akkor is kellemes látvány, ha a mosolyok mögött nincs automatikusan elégedettség, boldogság, jóindulat. Vendégségbe menetel előtt vagy családlátogatás esetén a ház előtt hagyják a cipőt vagy papucsot illetve szandált, amit ők automatikusan rossz szagúnak tekintenek. Ha templomba vagy masszázsos helyre készülnek belépni, a bejáratnál leveszik a lábbelit. Thaiföldön fontos, hogy nyilvános helyeken, például templomokban vagy más szent helyeken tisztelettudóan viselkedjünk. Udvariatlanságnak számít a nyilvános helyeken a hangoskodás illetve kihangosított zene vagy a másokat zavaró viselkedés.

A művészetet a buddhista hit szövi át. Az építészeti stílusra a khmer épitészet volt nagy hatással. A mai kortárs művészet sokszor ötvözi a tradicionális thai stílust a modern technikákkal. Az irodalomra az indiai hindu kultúra volt nagy hatással.
A mai zenére a tradicionális hangszerek és a pop zene ötvözése jellemző. A rock zene is nagy népszerűségnek örvend a modern korban.

további infót itt is megtalálsz: http://www.thaivizum.hu/