Fárasztó a január? Pár trükk, hogyan töltődj fel a téli hónapokban!

Mikor lesz már vége a télnek? Miért vagyok mindig álmos és kimerült? -kérdezed magadtól. Ha úgy érzed kezd kifogyni a "készleted" ideje feltöltődni! A téli fáradtság egyre gyakrabban használt kifejezés, így általában a téli hónapokban tapasztalható az embereknél az általános fáradtság és kimerültség. A legsúlyosabb esetekben depresszió is kiszokott alakulni, olyankor orvosi segítséget kell kérni. Ha esetleg érzed magadon a depresszió tüneteit, mindenképpen keress fel egy pszichológust. Egy szakember mindig tudja mi a megoldás.

Emelett sokszor érezzük a fény hiányát. A téli hónapokban rövidebbek a nappalok, és kevesebb napfény ér el minket. Az alacsonyabb fényintenzitás befolyásolhatja az alvást és a hangulatot, így hozzájárulhat a fáradtság érzéséhez. A jó alvás gyakorlása segíthet abban, hogy nyugodtabban aludj, és másnap több lendülettel indulj. Ilyen a rendszeres lefekvési rutin kialakítása és az éjszakai fények lekapcsolása. Az optimális alvásidő személyenként változik, de általában 7-9 órát javasolnak. A hideg időjárás és a hosszú, sötét nappalok sokunkat arra ösztönöznek, hogy kevesebb időt töltsünk szabadban és kevesebb testmozgást végezzünk kint.

Semmiképpen se hanyagoljuk el a már jól bevált testmozgásunkat! Beltéri helyszíneken is ugyanúgy lehet sportolni, mint kint. Nézz ki számodra szimpatikus edzőtermet, vagy akár kereshetsz magadnak személyiedzőt is. A lényeg, hogy nem hagyod abba a rutinodat és tovább tudod folytatni az edzéseidet. A vitaminokról se feledkezzünk meg! A téli hónapokban az emberek kevesebb időt töltenek a napon, így a szervezet D-vitamin szintje alacsony. A D-vitaminhiány fáradtsághoz és a hangulatzavarokhoz vezethet. Az influenza és covid járvány előtt és alatt is szedjünk sok C-vitamint és kiegészítésként szedjünk Béres cseppeket is! Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt! Javaslom a heti egyszeri húslevest jó sok répával és zöldséggel. Erősítsd az immunrendszered és aludj sokat. Igyál rengeteg folyadékot és táplálkozz egészségesen. Vigyázz magadra és az egészségedre!