Szauna testnek és léleknek,a norvégoknál napi rutin a szaunázás!

Miközben elkalandoztunk Oslo városában Gergővel a tengerpart mellett, különös szaunákra lettünk figyelmesek. Egymás mellett sorakoztak a szaunák,melyek a város egyik látványosságának számítanak az Operaház mellett. Soha életünkben nem láttunk vizen lebegő szaunákat. Miközben a városi levegő helyett a citromfű és az eukaliptusz illatával teltünk meg, nem győztük csodálni ezeket az építményeket. Eléggé szokatlan volt nekünk magyaroknak, ilyet se látni mindennap. A norvég fiatalok már reggel 9-kor törölközővel és fürdőruhában indulnak neki a szaunáknak. Csoportosan mennek kikapcsolódni, nevetve és önfeledten, ráadásként behűtőtt italokkal vágnak neki a wellness programoknak.

A norvégok minden évben új úszó szaunát építettek, akár önkéntes közösségi munkával, akár fiatal építészek pályázatán és szponzorok segítségével. Az Oslo Badstuforening teljes munkaidőben szaunamestereket alkalmaz, és valóban megfizethető áron lehet szaunázni.(Ez egyNon-profit szervezet és, ha 1 évre befizetsz akkor 6000 Ft a bérlet ára. ) Hetente rendezvényeket szerveznek, és arra törekszenek, hogy a szaunákat mindenki számára hozzáférhetővé tegyék. Hétvégére mindig hosszú a várólista, így érdemes előre foglalni a szaunákra.

Ilyen szaunákat lehetett találni Oslo-ban:

Tradicionális finn szauna: Ezek a szaunák hagyományos, faburkolatú helyiségek, amelyekben magas hőmérsékleten száraz levegőt szolgáltatnak. Így jól segíti az izzadást.

Infraszauna: Az infraszaunák alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint a finn szaunák, és infravörös sugárzást használnak a test melegítésére. Ezeket a szaunákat gyakran ajánlják izomfeszültség enyhítésére. A sportorvosok és az edzők ezeket a szaunákat szokták javasolni a sportolóknak.

Himalája só szauna: Ezek a szaunák Himalája sótéglákkal vannak bélelve, és a szaunázás során a sós levegő a légutakat és a bőrt is tisztítja. A sótéglák hőt sugároznak, így enyhe hőterápiát is nyújtanak.

Gőzszauna: A gőzszaunák magas páratartalmú levegőt teremtenek, ahol a meleg gőz segíti a pihenést és az ellazulást. Javíthatja a bőr állapotát és jót tesz a légutaknak is.

Jégkút: A jégkút hideg, jégkristályokkal feltöltött helyiség, amelyet a szaunázás során látogathatsz meg a lehűlés és immunrendszer erősítése érdekében. A hideg kontraszt segíthet serkenteni a vérkeringést és felpezsdíti az ember napját.

Medence és jacuzzi: Ezekben a szaunakomplexumban találhatsz medencét és jacuzzit is, amelyek segíthetnek a test ellazításában és az izomfeszültség enyhítésében.

A szaunázásnak számos egészségügyi előnye is lehet, például segíthet a stressz csökkentésében, az izomfájdalom enyhítésében, az immunrendszer erősítésében és a jobb alvás elősegítésében. A szaunákban eltöltött idő általában az emberek számára lehetőséget nyújt a pihenésre és a testük gondoskodására is. Az Oslo környékén található szaunákról és azok konkrét funkcióiról érdemes helyi forrásokat vagy weboldalakat is böngészned, hogy aktuális információkat kapj a rendelkezésre álló lehetőségekről és szolgáltatásokról.