Slow Living életmód, ami megtanít lassabban élni

Rohamtempóban élünk, és ez az igazság: munkába menet, iskolába menet, boltba és piacra sietünk. Orvoshoz futunk utána pedig ezer féle elintéznivalókkal a nyakunkba vesszük a várost, aztán estére úgy kidőlünk a kanapéra, hogy alig élünk. Ugye, Te is érzed néha, hogy nem jó ez az életmód, amit folytatunk? Kikészülünk, stresszelünk és nem hagyjuk a szervezetünket és az elménket pihenni és feltöltődni. Nincs időnk semmire és senkire és a végén az egészségünkre is rámegy ez az egész rohanás. Elesünk, mert nem figyelünk eléggé, eltörik a lábunk aztán nézhetünk ki a fejükből, ha gipsszel fekszünk 6 hétig az ágyban...Miért történt ez velünk? Miért nem lassítottunk le? Figyelhettünk volna jobban..stb. Ugye, ezt nem akarjuk? Erre van egy nagyon jó életmód, ami nem ma született ez a slow living, azaz lassan élés. Ez az 1980-as években indult Olaszországból egy újságíró által, aki heves tiltakozásba kezdett a városban települő McDonald's ellen. Úgy érezte, hogy a gyorsétterem tönkre teszi az olasz gasztro kultúrát, így hirdette meg a slow food mozgalmat. Ez a mozgalom az egészséges és minőségi ételek készítését és fogyasztását hirdette, hangsúlyozva az élelmiszerek eredetét és azok környezeti hatásait. Az emberek ebben az életstílusban kevésbé lesznek hajlamosak a gyorséttermek által kínált gyors és feldolgozott ételek fogyasztására, helyette pedig élvezhetik az otthon készített, friss és helyi termékekből álló ételeket.

Mi is az a slow living? Jelentése: a tudatos jelenlét. A slow living hívei arra törekszenek, hogy minden pillanatban jelen legyenek, és ne csak a jövőre vagy a múltra koncentráljanak. Ez azt jelenti, hogy az étkezés, a munka, a pihenés mind-mind tudatos cselekedetekké válnak, ahol az emberek az érzékeikre és az élményeikre fókuszálnak. A munka terén a slow living arra ösztönzi az embereket, hogy találjanak egyensúlyt a munka és a szabadidő között. A cél nem az, hogy teljesen lelassítsuk a munkát, hanem inkább az, hogy a munka ne uralkodjon el az életünk felett. A hatékony munkavégzés mellett fontosnak tartják a pihenést, a szüneteket, és az időt a kreativitásra és személyes fejlődésre.

Ez a mozgalom magába foglalja az egyszerűség elvét is. Az emberek próbálnak minimalizálni, lemondani a felesleges dolgokról, és csak azokra a dolgokra összpontosítani, amelyek valóban fontosak és örömet szereznek nekik. Ez a filozófia nem csak a materiális dolgokra vonatkozik, hanem a kapcsolatokra, az időre és az energiára is. Az élet lassú örömeinek megtapasztalása nem azt jelenti, hogy az embernek el kell vonulnia a modern világtól. Ellenkezőleg, a slow living azt tanítja, hogy a lassabb tempóban való élés segíthet abban, hogy jobban megéljük és értékeljük a mindennapi életünket. (Fontos megjegyeznem, hogy a slow living nem mindenki számára ugyanolyan. Mindenki megtalálhatja azt, ami neki jól esik.) A lassabb tempó, a tudatos jelenlét, az egyszerűség és az élet örömeinek megtapasztalása mind hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek jobban élvezzék és értékeljék az életüket.

Slow Living így élvezd a pillanatot

☛Kelj fel reggel és nyújtozkodj az ágyad mellett, vagy a nappaliban tegyél egy matracot és azon nyújts egy jót.
☛A reggelidet kényelmesen és nyugodtan edd meg. Élvezd az kávé zamatos ízét és ne gondolj semmire. Maximum arra, hogy milyen isteni finom az a kávé! :)
☛Ne vedd elő a mobilodat, inkább olvass egy jó könyvet! Hallgass zenét vagy podcast-et.
☛Lassan pakolj össze az asztalodról és vidd ki a konyhába a tányérodat és a bögrédet a mosogatóba. Ha megittad az utolsó korty kávédat, elkezdheted a mosogatást.
☛Ha végeztél a házimunkával menj le a kertbe vagy az utcára sétálni.
☛Séta közben csinálj egy kis listát magadban: mi az amit a héten elértél, mit szeretnél csinálni, mire vagy büszke jelenleg?
☛Ha hazaértél készíts egy bögre teát és vonulj el a nappaliban olvasni.
☛Este felé pedig engedd tele a kádat vizzel és ülj benne legalább egy órát.
☛Gyújts meg a kedvenc illat gyertyádat és kapcsolj be zenét.
☛Helyezd magad kényelembe a kanapén és élvezd a pihe-puha takaródat.
☛Ha van még teád kortyolgasd és engedd el a gondokat.
☛Lefekvés előtt pedig vedd fel a kedvenc pizsamádat és bújj be az ágyba olvasni.
☛Ha lehet, ne nyomkodd a telefonodat, inkább könyv segítségével merülj álomba.
☛Rossz alvó vagy? A levendula tea segít ellazítani és elaludni.