"Rengeteg kettőség van bennem, ezekben találtam meg a lelki békémet."- Dua Lipa Vouge exkluzív interjú

Erőteljes és rendkívüli hangjával hódította meg Dua Lipa a zeneipart. Az énekesnő nemcsak a slágerlistákat, de a divatvilágot is elkezdte uralni. Donatella Versace egy divatbemutatóra is felkérte az egyik ruhakollekciójának bemutatására, ahol Dua Lipa-val nem tudtak betelni a kritikusok. Persze szerelme Romain Gavras sem tud ellenállni az énekesnőnek. Idén májusban jelentek meg először a nyilvánosság előtt a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén. Látszott rajtuk, hogy dúl a szerelem. Dua Lipa teljesen hétköznapi öltözékben csinos alakját kiemelve jelent meg a Vouge magazin interjújára Franciaországban.

Jelenleg 2023 van, hol voltál tíz évvel ezelőtt?

18 éves voltam és Londonba költöztem, előtte 11 és 18 éves koromig Koszovóban éltem.

Boldog voltál?

Nagyon, hiszen azokban az években mindent megtettem, hogy énekesnő lehessek. Zeneszerzőkkel és producerekkel talákoztam, miközben a zenéimet közzétettem az interneten. 19 éves voltam, amikor aláírtam az első lemez szerződésemet.

Mióta tudod, hogy énekesnő szeretnél lenni?

Mióta az eszemet tudom zenével szerettem volna foglalkozni. Mindig is a zene volt életem része.

Nem minden zenerajongó szeret közönség előtt fellépni…

Ez igaz, de sok énekest ismerek, akik imádnak szerepelni és csak úgy fellépni. Én nem ilyen vagyok, élvezem, hogy énekelhetek és táncolhatok az emberek előtt. Imádok szerepelni!

Mindig szerettél a középpontban lenni..

Így van. Amikor a szüleim meghívták a barátaikat rögtön belecsaptam a közepébe és azt kiáltottam: -Figyelem! Kezdődik az előadás!

Kicsit elcsépelt kérdés lesz, de Te az a lány maradtál, aki a nappali közepén táncolt a szülei előtt?

Hmm… nem feltétlenül. Ráadásul amikor áthívom vendégségbe a barátaimat, akkor sokszor a háttérbe vonulok. A legnagyobb figyelem most már a munkámban van.

Tehát akkor van egy másik Dua Lipa, aki a popzene világában tevékenykedik?

Kezdetben azt hittem, hogy ugyanaz az ember maradhatok, aki vagyok, de nem. Megkellett tanulnom szerepet felvenni, az emberekkel bánni, hogy ne használjanak ki engem ebben a szakmában. A zeneipar nagyon kemény munka ám! Van az otthonülős csendes és a színpadon és klipekben táncolós szexi Dua.

Melyiket részesíted előnyben?

Mindkettőt! Ez teszi lehetővé, hogy normálisan tudjak élni. Elválasztam a magánéletet a munkától. Ha szakmai megbeszélés van karrierista Dua vagyok, ha pedig a barátaimmal és a családommal találkozom akkor pedig a privát Dua vagyok. Ez a dolog segít abban, hogy ne szálljak el magamtól. Rengeteg kettőség van bennem, de ebben találtam meg a belső harmóniát.

A keresztneved Dua albánul azt jelenti, hogy szerelem…

Igen. A nevemet a drága Nagymamám adta. Először nem szerettem, mindig azt kívántam bárcsak normális nevem lenne mint pl. Hannah, Sarah vagy Ella. A Dua-t állandóan megkellett magyaráznom, hogy koszovói név…

Nem sokkolja őket a színpadi szereplésed és a szexi megjelenésed?

Komolyan mondom ők tényleg modern felfogású nagyszülők. Haladnak a korral és képben vannak. Nagyon büszkék rám, az egész családom az.

Tervezed, hogy egyszer Anyuka leszel?

Hmmm… talán egyszer, de még nem tervezünk babát. Jelenleg az új albumom a gyermekem.

Pedig a nők évezredek óta szülnek és családot alapítanak. Túl nagyok az elvárások vagy a jövő tűnik olyan ijesztőnek a számodra?

A világ teljesen megőrült, és a nők olyan pozíciókban dolgoznak, ahol már nem mernek gyermeket vállalni, félnek, hogy kirúgják őket. Ezért inkább robotpilóta üzemmódba kapcsolnak és a munkájuknak élnek lemondva az anyaságról és nem éreznek bűntudatot. Jelenleg tényleg nem érzem, hogy szeretnék családot alapítani, most a zenének élek és fiatal vagyok. Szeretném ebből kihozni a legjobbat, amíg csak lehet.

Térjünk vissza a zenéhez, amikor kamasz voltál szeretted Madonnát, Missy Elliott-ot és Kylie Minogue-t. Manapság pedig befutott énekesként velük dolgozol, milyen érzés?

Rendkívüli érzés ezekkel az emberekkel találkozni! Minden reggel hálát adok az égnek, ezért az őrült életért, de tényleg. Nem egy hétköznapi dolog az tuti!

A legutóbbi interjú alanyom Angéle volt, akivel duettet készítettem. Azt nyilatkozta, hogy nagyon lenyűgöző és tehetséges énekesnő vagy.

Hát ez mennyire édes! Angéle és én sok időt töltöttünk együtt a Fever klip forgatása alatt. Olyan érzés volt, mintha mindig is ismertük volna egymást. Angéle egyszerre popsztár és szexi dög, de közben egy földhözragadt és vicces lány a szomszédból. A kutyáját is elhozta a forgatásra, akivel sokat foglalkoztunk.

Ha nem modern popzenét hallgatsz, akkor mit?

Imádom Sting-et, Apukám által szerettem meg. Ezeken nőttem fel például: The Police, Stereophonics, Primal Scream, Pulp, Sades… Persze ott van David Bowie, Prince és Elton John is…

Szereted a saját zenédet?

Képzeld sose hallgattam meg a saját zenémet a stúdión kívül. Amikor megjelenik akkor persze élőben hallgatom, de utána már soha többet. Volt már vásárlás közben hallottam a slágeremet, de nem izgat fel.

Manapság mennyire nehéz tininek lenni?

A kamaszkor sose volt könnyű, olyan sok a változás: a hormonok megbolondulnak és jönnek a pattanások. Sajnos a közösségi médiának köszönhetően pedig még rosszabb tininek lenni, hiszen mindig a tökéletes és gyönyörű embereket mutatják. Csodálkozol, ha szorongást vált ki belőlük? Ha visszagondolok a tini éveimre nem törődtem a sminkemmel és a külsőmmel.

Jól tudom, hogy amikor elkezdtél modellkedni, akkor egy pasi azt mondta, hogy lekell fogynod?

Igen és ott is hagytam az ügynökséget. Nem akartam változtatni magamon.

Sose kételkedtél magadban?

Dehogynem! Volt idő, amikor megkérdőjeleztem a külsőmet. Nem éreztem jól magam a bőrömben.

Aztán végül találtál egy másik ügynökséget és modellkedni kezdtél éjszakai klubokban és éttermekben dolgoztál. 16 évesen mennyire volt ez nehéz?

Nem volt könnyű az biztos! Őrült időszak volt, viszont nagyszerű barátokat szereztem. Imádtam táncolni, így sok táncfellépésem volt.

A szüleid nem féltettek? Hiszen az éjszakai élet tele van veszélyes emberekkel…

Egyenesen kalitkába zártak volna, de volt a baráti társaságomban egy anyuka, aki vigyázott ránk. Így amikor elmentünk a klubokba fellépni, mindig felügyelte a biztonságunkat. Ha valaki felénk mert közeledni: rögtön elkergette a pasikat és a fura fazonokat. 😊

Egy utolsó kérdés: mit a három kedvenc színed?

Zöld aztán a piros… vagy narancssárga? Hmmm inkább a rózsaszín!

Az interjú megjelent a francia Vouge 2023. szeptemberi számában. Saját fordítás!