Raye az újdonsült slágergyáros

"Sleazin' and teasin', I'm sittin' on him
All of my diamonds are drippin' on him
I met him at the bar, it was 12 or somethin'
I ordered two more wines, 'cause tonight, I want him"-Escapism.

Ezzel a slágerrel robbant be igazán Raye az angol származású énekesnő. Raye pontosabban Rachel Keen október 24-én született, Londonban. Az énekesnő zenei karrierje 2010-ben kezdődött, akkor még tizenéves volt. Először a SoundCloud és Youtube platformokon osztotta meg saját dalait, és ezek hamar figyelmet kaptak a zenei iparban. A Hotbox című dalával már korán észrevették tehetségét. Ezt követően 2016-ban megjelentette bemutatkozó EP-jét, Second címmel. Az EP számai közül kiemelkedett a Shhh és azonnal Billboard magazin címlapjára került.

Ezt követően Raye egyre több elismert előadóval dolgozott együtt. 2016-ban olyan nagy slágerekhez adta hozzá a hangját, mint a By Your Side (Jonas Blue) és a You Don't Know Me (Jax Jones). A zenei iparban való betörése egyre nagyobb figyelmet kapott és egyre több felkérés közül válogathatott. 2018-ban megjelentette második EP-jét, ami a Side Tape címet kapta, sok kollaborációt és köztük saját dalait is bemutatta. A Cigarette című számában Mabel és Stefflon Don is közreműködött. A következő években további slágerek és duettek követték, és Raye neve egyre inkább elterjedt lett a brit zenei palettán.

A hirtelen jött sikert meglovagolva Raye teljesen önálló lemezt dobott össze, ami 2021-ben jelent meg Euphoric Sad Songs címmel. Ez az album egyfajta összefoglalója volt eddigi karrierjének, amely bemutatta a hangjának és zenei stílusának sokszínűségét és kifejezőerejét. Az album hamar betört a legjobb 10 közé olyan slágereket adott ki róla, mint a Natalie Don't és Regardless. Ezekből a dalokból számos feldolgozás és remix született.

Egy kis szünet után hirtelen berobbant az Escapism. című kislemeze, amin 070 Shake rapper is közreműködött. Ez a dal fénysebességgel terjedt a TikTok-on és a slágerlistákon és a mai napig is tombolnak rá az emberek. Raye nevét világszerte megismerték, így az énekesnő nem tétovázott: 2023 februárban kidobta a My 21st Century Blues második nagylemezét. Innentől tényleg nem volt megállás, jöttek a felkérések, díjátadók és a koncertek. Raye egycsapásra meghódította a lemez eladások listáját, egyre többen hallgatták az albumát. Raye pedig videóklippekkel bombázta a rajongóit. Az Escapism. dalnak köszönheti a legnagyobb ugrását a karrierjében, a kritikusok szerint ezzel elnyerte a feltörekvő pophercegnő címet.