Ragyogjon a lakásod az ünnepekre! 10+1 tipp a takarításhoz #blogmas

Nagyon trendi lett a közösségi oldalakra készíteni takarítós videókat és shortokat. Szinte minden hónapban 10-20 ilyen tartalmat szoktam nézni, megmondom őszintén eléggé motiválóak. A múltkor megnéztem egy ilyen videót és öt percen belül elkezdtem pakolni és kimosni a szennyest. Eléggé belendültem és a végére tényleg ragyogott a lakás a tisztaságtól. Ha nincs kedved takarítani vagy lustának érzed magad mindenképpen javaslom ezeket a tartalmakat. :) A karácsony az év legcsillogóbb és legünnepélyesebb időszaka, amikor a családok összegyűlnek, és az otthonok megtelnek melegséggel és szeretettel. Az ünnepi hangulat megteremtése érdekében érdemes időt szánni egy alapos takarításra és rendrakásra. Ebben a bejegyzésben megtalálod a legjobb tippeket és tanácsokat a karácsonyi nagytakarításhoz. A környezettudatosságra is oda figyelünk ám!

✔Először is rendszerezd a feladataidat: készíts egy listát azokról a helyiségekről és tárgyakról, amiket takarítani szeretnél. Bontsd le 3 hétre a takarítást, a legnehezebbtől a legkönnyebbig. Ha az első két hétben letudod a nehezebb feladatokat, akkor a végére tényleg apróságokat kell rendbe tenni.

✔Óvod a környezetet? Készíts házi tisztítószereket ecetből, szódabikarbónából és citromból. Használj mosódiót vagy környezetbarát mosószereket a ruhák tisztításához. Az ecet kiváló zsíroldó és vízkőoldó. Keverheted citrommal vagy narancsolajjal a kellemes illat érdekében. A szódabikarbóna is tökéletes: ideális a bűzmentesítésre és az általános tisztításra.

✔Dobd ki vagy ajándékozd el azokat a dolgokat, amikre már nincs szükséged. Rendezd át a bútorokat, és tisztítsd meg az elérhetetlen helyeket is. A pókhálókat szedd le a szobák sarkából és szedd le a függönyöket egy mosásra. Ha jó idő van akkor az ablakokat is takarítsd le. Ügyelj arra, hogy a redőnyök és az ablakkeretek is szép tiszták legyenek.

✔Használj megfelelő padlótisztítószert a padló típusának megfelelően (fa, laminált, csempe stb.). Ha ezzel megvagy csinálj kereszthúzatot, ha tudsz, mert akkor hamarabb szárad meg minden és tudsz haladni a többi feladatokkal.

✔ A konyha következik: tisztítsd meg a konyhapultot, a sütőt, a hűtőt és a mikrohullámú sütőt. Takarítsd ki a hűtőt, és dobd ki a lejárt élelmiszereket. Szagtalaníts utána ha szép tiszta a hűtő, akkor pakold be az élelmiszereket. Ha van mosogatógéped állítsd be tisztító üzemmódba edények és tányérok nélkül. A sütőnél pedig használj zsíroldó szert.

✔Az ebédlőnél az asztalt bútorápolóval tisztísd meg, utána pedig tegyél rá ünnepi terítőt. Mehet rá az adventi koszorú és a karácsonyi dekor. Sütöttél mézeskalácsot? Tedd bele egy jól zárható süteményes dobozba és tedd ki az asztalra.

✔Rázd ki a szőnyegeket a friss levegőn utána hagyd szellőztetni. Utána pedig használj szőnyegtisztítót vagy szódabikarbónát a kellemetlen szagok eltávolítására. Ha megszáradt a szőnyeg a takarítás után gyorsan porszívózd fel a padlót, ha a nappaliban időközben poroltál.

✔Cseréld le az ágyneműt és a díszpárna huzatot. Ha szükséges mosd ki és rakd ki száradni. Nyisd ki az ablakot a hálószobában és szellőztesd a matracot és a párnákat, takarókat. Ha ezek is megvannak húzd fel a tiszta és ropogós új ágynemű huzatot a takarókra és a párnákra. Szeretnéd, hogy jobban illatozzon az ágynemű? Fújd le levendula aromájú spray-jel.

✔A gardróbszekrénybe is beleshetsz, hogy miújság van. Ha még ősz végén nem tetted meg, még gyorsan átpakolhatod a téli holmikat előre. Nézd meg, hogy van-e a szezonra csizmád vagy bakancsod. Vizsgáld meg, hogy tavaly mennyire kopott le a sarka. Keresd meg a téli sapkádat és sáladat, kesztyűdet. Javaslom, hogy dobd be egy kör mosásra. A nem hordott vagy még jó állapotban lévő ruhákat add le segélyszervezeteknek. Sose tudhatod, hogy az a ronda karácsonyi pulcsi valakinek még egy kincs is lehet! Keress rá az interneten ezekre a gyűjtőpontokra és irány adományozni!

✔Az udvarról se feledkezz meg, ha rendelkezel vele. Szedd össze a faleveleket és takard le a kertben lévő tárgyakat, hogy ne fagyjanak meg télen. (Medence, szobor a kertben és kút stb.) A kerti bútorokat is takard le nejlonnal, ha bírják a fagyokat. Van kutyád? Akkor az ő kis helyét is tedd rendbe, aztán dekoráld ki karácsonyi égősorokkal a házát. :) Utána pedig az erkélyedet/ teraszodat dekoráld ki ragyogó fényekkel.

✔ Az előszobában tedd rendbe a ruhafogast. Szelektáld a nyári és az őszi kabátokat és tedd be a szekrénybe. Csak a legfontosabb kabát vagy pulóver maradjon kint. Ha vendégeket szeretnél fogadni, akkor készülj fel papucsokkal. Az Ikeában lehet kapni jópofa papucsokat és kis helyen is elférnek,ha legközelebb is vendégeket invitálsz.

Remélem ez a kis lista segít Neked majd abban, hogy gördülékenyen menjen a takarítás. Poroló rongyot fel, zenét hangosra tekerni és irány takarítani. :D Holnap nekem is ez lesz a programom úgyhogy jó szórakozás lesz. :) Kellemes készülődést kívánok!

Kövess be Facebook-on és instán is!