Puha mézeskalács recept #blogmas
Amióta megtanultam sütni minden vágyam az volt, hogy egyszer megtaláljam a tökéletesen puha mézeskalács receptjét. Kaptam már pár receptet, de egyik sem volt az igazi, valahogy nem voltak olyan puhák, vagy puha volt de nem az igazi ízben... Aztán egyik nap böngészni kezdtem az interneten és végre megtaláltam azt amit kerestem. A Street Kitchen oldalán Szilágyi Nóri receptjét olvasgattam és gondoltam kipróbálom, hogy milyen lesz. Délután megsütöttem és tökéletes lett! Annyira jó az íz harmónia, a kalács puhasága és az illata pedig egyenesen lenyűgözött. Ismét jön egy süti recept, remélem nem bánjátok. :) https://streetkitchen.hu/karacsony/karacsonyi_desszertek/rogton-puha-mezeskalacs/
Hozzávalók:
250 g méz
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék (27 g-os kiszerelés) (mézeskalács sütőport használtam)
300 g vaj
1 db narancs reszelt héja vagy dr. Oetker reszelt narancs héja
1 kg finomliszt (Nálam Nagyi titka mézeskalács liszt)
2 tk szódabikarbóna
300 g világos barna cukor
3 db tojás
A mézeskalács elkészítéséhez egy kis lábasba tettem a mézet és a fűszereket, és kevergetve addig melegítettem, míg a méz felforr.
Hozzáadtam a vajat, amit hagytam teljesen elolvadni, és beleöntöttem egy csomag reszelt narancshéjat.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.
A cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket.
Nehéz, ragacsos masszát kapunk.
Kiszedtem a keverőtálból, fóliába tekertem és kb. 3 órát pihentettem.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd ha szeretnénk, írókával díszítjük őket. Holnap Dr.Oetker dekor tollaival fogom kidekorálni a mézeskalácsokat. Belepakoltam egy jól zárható dobozba, hogy továbbra is puhák maradjanak. Jó sütögetést kívánok! :)