Oh My Yummy!Mit főztem ma? Mennyei Shepherd's pie, azaz pásztorpite

A pásztorpite egy teljesen népszerű angol egytálétel, a lényege az, hogy alul van a húsos ragu, a tetején pedig krumplipüré, a végén pedig reszelt sajtot is tesznek rá ezt az építményt jól összesütjük, és máris kész az ebéd. Ezt lehet ezerféleképpen variálni, például azzal, hogy milyen húst használunk hozzá, milyen zöldséget teszünk bele. Igaz, hogy angolos ízvilágú étel, de nem jelenti azt, hogy ne ízlene bárkinek is. A Shepherd's Pie (pásztorpite) neve onnan ered, hogy a pásztorok voltak azok, akik hagyományosan bárányhúst vagy marhahúst használtak az étel elkészítéséhez. Az eredeti változat bárányhúsból készült, mivel a juhok nevelése széles körben elterjedt az Egyesült Királyságban. A bárányhúsos változatot hagyományosan "Shepherd's Pie"-nak nevezik. Az első írásos receptek a Shepherd's Pie-ról az 1800-as évekből származnak, ez az étel hagyományosan a paraszti háztartásokban készült, hogy kihasználják a rendelkezésre álló húsokat és zöldségeket.

Recept:

Húsos ragu

1 közepes vöröshagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
15 dkg sárgarépa
4-5 fej gomba
1 nagy tk paradicsompüré
½ ág friss rozmaring vagy fűszerkeverék
2 - 3 ág friss kakukkfű vagy fűszerkeverék
2 db friss vagy szárított babérlevél
500 g darált marhacomb vagy pulyka
10 dkg zöldborsó (én mirelitet használtam)
2 púpozott tk liszt
½ dl bor (vörös vagy fehér, nálam most fehérbor volt.)
4 dl víz
1 ek Worcestershire-szósz

Krumplipüré

1 kg krumpli vagy édesburgonya
2 dl tej
50 g vaj
4 db tojás sárgája (én kettőt használtam)
Só, bors, szerecsendió (őrölt)
5 dkg fehér cheddar sajt (vagy más, ami szimpatikus)

A pásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es kockára vágott sárgarépát és gombát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, átforgatjuk és rádobjuk a darált húst is. A húst is lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral és a vízzel. Sóval, borssal, worcestershire szósszal ízesítjük és kis lángon 20 percig rotyogtatjuk. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig főzzük és ezzel a ragunk el is készült. Elkészítjük a krumplipürét: Egy lábas sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. Közben a vajat és a tejet összemelegítjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük egy tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajas tejjel, na meg a lereszelt sajttal együtt rövid keveréssel krémesre keverjük. A krumplipürét egy kanál segítségével eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, reszelt sajttal és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánok! A recept forrása: https://streetkitchen.hu/hust-hussal/shepherd_s_pie_azaz_pasztorpite/ Mindenkinek szívből ajánlom ezt az ételt, isteni finom!