Narancsos hókifli vanília őrleménnyel+storytime #blogmas

Ennek olyan jó sztorija van, hogy előbb ezzel indítom a receptet. (Ha a receptre vagy kíváncsi, akkor görgess lejjebb.) Tavaly karácsonykor kezdtem el kísérletezgetni a hókiflivel. Valami különlegeset szerettem volna, bár bevallom nem voltam nagy rajongója a hókiflinek, számomra olyan egyszerű és mindig sima volt. Nem éreztem benne olyan íz robbanást, vártam, hogy szó szerint hóvihar keletkezzen az ízlelőbimbóm és a fogaim között, így elmaradt a varázs.... Aztán rábukkantam a narancsos hókiflire, ami igazán felkeltette az érdeklődésemet és beindította bennem a étvágyat, hogy megsüssem. Mivel az utolsó pillanatban találtam (2022.december 22.-én, nahát ma van az évforduló haha, mily meglepő, hogy most is last minute sütés van..) gyorsan elkellett mennem a boltba hozzávalókért. Nos, tavaly ilyenkor SEHOL ismétlen SEHOL AZ ÉVVILÁGON nem volt DARÁLT DIÓ régi nevén: DEJÓ, és én is ezt mondtam a boltban: dejó! :D Eléggé szomorú lettem, amikor rájöttem mindennel elkéstem lehet, hogy már nem is lesz süti... Aztán eszembe jutott a Kada utcai CBA oda gyorsan elszaladtam. Felugrottam a 85-ösre és megsem álltam a boltig. Amikor odaértem a polchoz hála Istennek tele volt darált dióval, így konkrétan magamhoz öleltem pár csomagot és úgy szaladtam a pénztárhoz kifizetni. Otthon édes otthon: mindent beszereztem és kezdődhetett is a sütés. A végeredmény magáért beszélt: omlós és illatos egyszerű, de nagyszerű hókifli lett. Szerintem ő megmarad a karácsonyi receptek között, legalább 30 évig.

Itt a TÖKÉLETES HÓKIFLI RECEPT linkje: https://sobors.hu/receptek/narancsos-hokifli-recept/

Jöjjön az én verzióm:

☃35 dkg liszt
☃8 dkg porcukor
☃12 dkg darált mandula vagy dió
☃1 csipet só
☃25 dkg Rama margarin (hideg)
☃1 darab bionarancs héja és leve
☃1 darab vaníliarúd vagy őrlemény
☃díszítéshez porcukor

A lisztet összekevertem a darált dióval, a porcukorral és a sóval. Hozzá adtam a felkockázott vajat, a narancs héját és a vanilia őrleményből egy kicsit, összemorzsoltam a kezemmel, és gyúrtam belőle egynemű tésztát. Ha nem állt össze, akkor egy kis narancslevet is hozzá adtam. (ettől a kisült kiflik is finomabbak lesznek.) Benne hagytam a tálban és félórára a hűtőbe tettem.

Amikor letelt a félóra kivettem kis darabokat a tésztából, sodortam belőlük ceruzavastagságú rudakat, és holdat formáztam, utána sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket. Előmelegített sütőbe 180 fokon sütöttem 13 percig. A tetejük ilyenkor még kicsit puha, de az nem baj. Ha kihűlt az utolsó lépés a porcukor hintés volt. A kifliket jól zárható dobozkában tudod tárolni. Szerintem nemsokáig,mert hamar elfogynak a kiflik. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)