Ilyen volt az első adventi koszorú

Az adventi koszorú eredete egészen a 19. századig nyúlik vissza, Németországba köthető. A protestáns lelkész, Johann Hinrich Wichern alkotta meg először a koszorút 1839-ben, a hamburgi Waisenhaus nevű árvaotthonban. A célja az volt, hogy a gyerekeket segítse az ünnepi várakozásban, és minden nap egyre közelebb vigye őket a karácsonyi ünnephez. Wichern köré helyezett egy fadarabot, majd ráhelyezett 20 kis gyertyát, hogy minden nap égő gyertyával köszöntse az ünnepeket. A koszorú két részre volt osztva, 19 piros és 1 fehér gyertyával. A piros gyertyák az adventi időszak vasárnapi heteket jelképezték, míg a fehér gyertya a karácsonyi ünnepet. Később a koszorú kialakítása átalakult, és négy gyertyát helyeztek el kör alakban a zöld fenyőágak között.

Az adventi koszorú négy gyertyája mind más és más értéket hordoz, ami az adventi időszak négy vasárnapját szimbolizálja.

Első vasárnap: remény
Az első gyertya meggyújtása a reményt jelképezi. Ezen a vasárnapon az emberek elkezdenek felkészülni a karácsonyra, és a gyertya fénye pedig azt sugallja, hogy egy új kezdet küszöbén állunk.

Második vasárnap: béke
A második vasárnapon meggyújtott gyertya a békét szimbolizálja.

Harmadik vasárnap: öröm
A harmadik vasárnapon meggyújtott gyertya az örömöt hozza el számunkra. Az adventi időszak közepén vagyunk és már egyre közelebb vagyunk a karácsonyhoz.

Negyedik vasárnap: szeretet
Az utolsó adventi vasárnapon a szeretet gyertyáját gyújtjuk meg. Innentől már nincs sok nap karácsonyig.

Ahogy meggyújtjuk a gyertyákat, ne csak a lángok fényét élvezzük, hanem gondoljunk arra is, hogy ezek a kis lángok az ünnepi várakozás és az emberi kapcsolatok megerősítésének szimbólumai. Legyen boldog és békés adventi időszak mindenkinek! :)

Gyere és kövess be:
Facebookon: https://www.facebook.com/livingblogagency
Instagram: eleterzesblog