Így győzd le az ünnepek utáni depressziót

Érezted már úgy magad, hogy amikor véget értek a bulik és a jól sikerült nyaralások, olyan mintha mély szomorúság szállta volna meg a szíved és a lelked? Nem vagy egyedül! Sokan tapasztalhatnak ilyen érzéseket, főleg az ünnepek után, különösen a karácsonyi időszakot követően jelentkeznek. Ezt gyakran ünnepek utáni depressziónak vagy poszt-ünneplési szindrómának hívják. Az ünnepek előtti időszakban sokan magas elvárásokat támasztanak magukkal és másokkal szemben. Az ajándékok beszerzése, a családi összejövetelek, az étkezések és egyéb készülődések stresszt okozhatnak. Az ünnepek után ez a feszültség és stressz lecsökkenhet, ami hirtelen üresség érzését okozhatja. Hiszen karácsonykor több időt töltünk a családunkkal és barátainkkal, és nagyon jól érezzük magunkat a társaságukban. Amikor véget érnek az ünnepek és visszatérünk a hétköznapi életünkhöz, hirtelen magányosnak érezzük magunkat.

Ha úgy érzed, hogy ezek az érzések hosszabb ideig fennállnak, vagy súlyosabbak, mint amennyit kezelni tudsz, fontos szakemberhez fordulni, például egy pszichológushoz vagy pszichiáterhez. Ez okozhatja az úgynevezett szezonális depresszió is. A szezonális depresszió egy ciklikus, évről évre visszatérő, időleges állapot. Vagyis a tünetek általában ugyanakkor jelentkeznek, és múlnak is el, minden évben. A kezdet általában késő ősz, illetve kora tél szokott lenni, a vége pedig a tavasz melegebb, naposabb napjaival érkezik. Sok olyan dolog van, ami kétségkívül nagy feszültségforrás, és megviseli még a legerősebb pszichét is: karácsonyi rohanás, ajándékvásárlás, zsúfolt áruházak, tömeg, közlekedési dugók, fabeszerzés, sütés-főzés, faállítás és díszítés, családi összejövetelek stb. Karácsony közeledtével egyre nagyobb a nyomás rajtunk.

Ezeket teheted az ünnepi depresszió ellen:

Szakemberrel való együttműködés: A terápia hatékony lehet a depresszió kezelésében. Egy jó szakember segíthet az érzelmek és gondolatok feldolgozásában, és tanácsot adhat a kezelési lehetőségekről. Ha nem úgy alakultak a dolgaid az ünnepek alatt, és nagyon lehangolt vagy: mindenképpen beszéld ki magadból.

Támogató kapcsolatok: Az egyetértő barátok, családtagok jelentős támogatást nyújthatnak. A kommunikáció nyitott és őszinte legyen, így segíthet az érzésekről való beszélgetésben.

Testmozgás: A rendszeres testmozgásnak számos pozitív hatása lehet a hangulatra és az energia szintre. Már egy rövid sétának is pozitív hatása lehet. Hidd el, egy alapos mozgás sokkal jobb, mint egy orvosság. Fáj a hátad? Menj úszni! Lusta vagy? Kardiózz egy kicsit! Kitombolnád magad? Menj súlyokat emelni és utána kardiózz egy hatalmasat. Amikor kijössz a konditeremből, sokkal könnyebbnek és boldogabbnak fogod magad érezni!

Egészséges életmód: Az egészséges étkezés és a rendszeres alvás is nagyban hozzájárulhat a fizikai és mentális egészséghez. Állítsd össze az étrendedet és ne feledkezz meg a napi folyadékbevitelről sem!

Célkitűzések és tevékenységek: Kisebb célokat kitűzni és elérni, valamint olyan tevékenységekkel foglalkozni, amelyek sikereket,örömöt nyújtanak, segíthetnek a motiváció fenntartásában. Mindjárt itt a január, most még aktuálisabb az éveleji fogadalom!

Stresszkezelési technikák: Tanulj meg stresszkezelési technikákat, például meditációt vagy légzéstechnikát.

Gyógyszerek: Számos esetben a gyógyszerek, például antidepresszánsok, segíthetnek a depresszió kezelésében. Fontos azonban, hogy ezeket csak orvos utasítására vedd be!