Gingerbread: A mézeskalács igazi története+recept #blogmas

A mézeskalács készítés ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez,mint a karácsonyfa díszítés. Emlékszem, amikor általános iskola alsótagozatára jártam, minden évben sütöttünk a tanárokkal mézeskalácsot, másnap pedig kidekoráltuk a süteményeket. Az az illat, ami körbelengte a tanuló konyhát, nincsenek rá szavak, hogy mennyire izgatottan vártuk már a karácsonyt. Annyira sajnálom, hogy középiskolában nem voltak ilyen kreatív szakkörök, imádtam DIY-kodni és elengedni a képzeletemet a technikaórákon. Egyszer megnyertem a KMO-ban egy népművészeti versenyt, egy általam hímezett népviseleti blúzt. A technika tanárom annyira büszke volt rám, hogy a faliújságra is kitette a díj nyertes ruhadarabot. Azóta nem hímeztem, pedig nagyon szerettem. Itt a történet vége, a mézeskalácsé a főszerep. :)

Egy kis visszatekintés: honnan ered a mézeskalács?

A mézeskalácsok eredete az ókori Egyiptomig vezethető vissza, ahol már ismerték és kedvelték a mézet és a különböző fűszerek keverékéből készült süteményeket. A méz természetes édesítőszerként és tartósítószerként is hasznos volt, és különféle fűszerekkel kombinálva ízletes édességekké alakultak. A mézeskalácsok népszerűsége tovább nőtt a középkori Európában. A fűszerek, például fahéj, gyömbér és szegfűszeg, amelyek a mézeskalácsokban megtalálhatók, drágák voltak, így ezek az édességek egyúttal a gazdagság és a bőség jelképei is lettek. A karácsony és más ünnepek alkalmával a mézeskalácsok készítése otthonokban is elterjedt szokás lett. A mézeskalácsnak különleges szerepe van a Grimm testvérek által gyűjtött népmesékben. Az egyik leghíresebb történet, a Jancsi és Juliska ami bemutatja a mézeskalács házikót, amit egy gonosz boszorkány épített, hogy magához csábítsa a gyerekeket. A mese szimbolizálja az ártatlanság és a bátorság győzelmét a gonosz felett.

A mézeskalácsok később váltak eggyé a karácsonyi ünnepekkel. A különböző formákban és méretekben készült mézeskalácsok jól kiegészítik a karácsonyi asztali dekort. A készítésükhöz és díszítésükhöz használt kreativitás és odafigyelés gyakran családi programmá nőtte ki magát. Ezért közösségekben és vendégségekben egyre többen készítenek az ünnepek előtt mézeskalácsokat és házikókat. A hagyományos mézeskalács formák mellett modern változatok, például cukrászdákban és éttermekben készített művészi alkotások is születnek.

Mézeskalács házikó recept

A tésztához:

250 g akácméz
100 g vaj
125 g porcukor
5 g fahéj (őrölt)
5 g gyömbér (őrölt)
3 g szegfűszeg (őrölt)
8 g holland kakaópor
500 g búzaliszt (BL55)
3 g sütőpor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 csipet só

A fényes mázhoz

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
2 db tojásfehérje
A díszítéshez
2 db tojásfehérje
500 g porcukor

A tészta hozzávalóit egy dagasztógépbe mérjük és sima tésztává gyúrjuk.

Formázzunk belőle téglát, majd fóliázzuk be és tegyük hűtőbe fél órára.

A hűtőből kivéve vékony liszten kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Elővesszük az kinyomtatott házikó sablont. Rátesszük a kinyújtott tésztára, és fogpiszkálóval átszurkálva a vonalak mentén átvisszük a körvonalakat a tésztára. Majd egy éles késsel kivágjuk a tésztából a ház elemeit.Óvatosan, egy spatulával pakoljuk át az elemeket egy sütőpapírral fedett sütőlemezre úgy, hogy azok ne deformálódjanak.Vékonyan kenjük le őket a kikevert egésztojással, majd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve hagyjuk őket 1 percig hűlni, majd a kikevert tojásfehérjével vékonyan kenjük át őket. Ettől lesz szép fényük.

Az összeragasztáshoz és a díszítéshez keverjük sima masszává a porcukrot a tojásfehérjével. A ház elemeit két módon is összeilleszthetjük. Vagy a porcukros keverékkel - ez lassabb, mert minden elemet a helyén kell tartani, míg megszárad kicsit. Illetve doboscukorral, ez gyors, de balesetveszélyes és nem olyan tartós! Az általunk kiválasztott módon ragasszuk tehát össze az elemeket.

Végül a porcukros díszítőmasszával ízlésünknek megfelelően dekoráljuk a házikót.

Nincs más dolgod, mint gyönyörködni benne! :) Boldog adventi készülődést kívánok! <3

A recept: https://cookpad.com/hu/receptek/1924839-mezeskalacs-haziko-keszites oldalon található meg.