Frida Kahlo tragikus és művészi élete

Frida Kahlo művészetéről több, mint 10 évvel ezelőtt hallottam az Elcserélt Lányok című sorozatban. A főszereplő lány Bay Kennish legkedveltebb hobbija a festés volt és a legtöbb ihletet Frida Kahlo-tól kapta, mindig azt mondta ő a példaképe és nagyon szereti a művészetét. Utána néztem ki ez a Frida Kahlo, akinek a neve minden epizódban szerepel?

Frida Kahlo, a mexikói festőművész 1907-ben született, és a 20. század egyik legmeghatározóbb és legkarakteresebb művésze volt. Élete és munkássága olyan szorosan összefonódott, hogy képtelenség lenne megérteni az egyiket anélkül, hogy ne vennénk figyelembe a másikat. Frida Kahlo az egyik legismertebb és legelismertebb női festőművész a világon, aki munkájában saját szenvedélyeit, fájdalmait és életének fordulópontjait örökítette meg. Frida Mexikóvárosban született, és eredetileg orvosi pályára készült. 1925-ben súlyos baleset érte, amikor egy busz és egy villamos összeütközött. A baleset súlyos sérüléseket okozott: több csontja eltört, így hosszú ideig feküdt a kórházban. Ezen sérüléseiből fakadó fájdalmai és korlátozott mozgékonysága az egész életét meghatározta,így a művészetében dolgozta fel a traumáit.

Mivel Frida Kahlo a baleset miatt hosszú órákat töltött egyedül, az ágyban feküdve élte ki a művészi hajlamait. A családtagjaitól kért jó sok festővásznat és festékeket. Mindenki a rendelkezésére állt, lesték minden kívánságát. Frida művészete különleges és rendkívül személyes volt. Stílusa a szürrealizmus és a posztimpresszionizmus elemeit vegyítette, és gyakran használt színes, élénk festékeket, hogy kifejezze érzéseit. Az önarcképek voltak a munkásságának fő elemei. Frida Kahlo több, mint 50 önarcképet készített, amelyeken saját önmagát ábrázolta. Ezek a képek nem csupán önmagát tükrözték, hanem az érzelmeit, a fájdalmait és az önmagával való vívódásait is. Az egyik leghíresebb műve, a Diego és én című festmény, melyen férjével, Diego Riverával együtt látható, ez az egyik legikonikusabb alkotása.

Frida Kahlo és Diego Rivera találkozása jelentős hatással volt mindkettőjük életére és művészetére. 1929-ben házasodtak össze, és bár házasságuk sokszor viharos volt, mindketten nagyon szerették egymást. Diego Rivera, a híres mexikói festőművész, aki szintén fontos alakja volt az mexikói művészeti és politikai életnek. Frida és Diego kapcsolata gyakran konfliktusokkal voltak tele, és mindketten hűtlenségükről voltak híresek, de mégis, egymás iránti szerelmük sose tört meg. Frida Kahlo rengeteg szerelmi szálról írt naplóiban és leveleiben. Frida leghíresebb románca Muray Miklós, akinek sármos megjelenéséért bolondultak a nők – és ő is a nőkért. 1931-ben éppen túl volt második házasságán, amely mindössze egy évig tartott. Egy barátját, a festő-karikaturista Miguel Covarrubiast látogatta meg az amerikai művészek körében divatos úti célnak számító Mexikóban, amikor megismerkedett Frida Kahlóval.

A következő tíz évben szenvedélyes viszonyba keveredtek egymással, néha New York-ban néha Mexikóban találkoztak. Szerelmük akkor ért véget, amikor a fényképész felismerte: Kahlo életében nem fog más szerepet betölteni, mint a szeretőét, Kahlo soha nem fog végleg szakítani Riverával. Így elköszöntek egymástól, de a barátságuk örökre megmaradt. Frida és Diego elhatározták, hogy gyermeket szeretnének, sikeresen teherbe is esett a művésznő, de sajnos mindig elvetélt. Elmentek egy orvoshoz, ahol kiderült: Frida nem tudja kihordani a babákat, akárhányszor várandós lesz. Kahlo meddőségének hátterében egy ritka betegség, az úgynevezett Asherman-szindróma állhatott. Frida tizenévesen elszenvedett egy balesetet, melynek következtében megsérült a hasa, és károsodtak a belső szervei is. Az Asherman-szindróma – melyet először 1894-ben írtak le – éppen az ilyen károsodások következtében szokott kialakulni, bár manapság gyakran jelentkezik szülést, vetélést vagy abortuszt követő méhkaparás következtében is, sőt nagyon ritka esetben olyanoknál is előfordul, akik még sosem voltak terhesek. A szindróma lényege, hogy a sérülés következtében a méh üregében összetapadások jöhetnek létre, amik gátolják a teherbe esést.

Frida Kahlo és Diego Rivera egyaránt aktívan részt vettek a mexikói politikában és a művészi életben. Mindketten baloldali meggyőződéssel rendelkeztek, és támogatták a mexikói forradalom eszméit. Frida műveiben is gyakran jelennek meg politikai témák és szimbólumok, amelyek a mexikói kultúra és történelem részét alkotják. Frida Kahlo 1954-ben, mindössze 47 évesen hunyt el, de művészete és hagyatéka tovább él. Festményei ma is a világ legfontosabb múzeumaiban láthatók, és hatása a kortárs művészekre és feminista mozgalmakra is érezhető. Frida Kahlo élete és művészete összefonódik, és egyedi stílusa és kifejező ereje az utókor számára is inspirációt jelent. Frida Kahlo emléke és művei továbbra is élnek, és a művész világszerte kultuszfigurává vált. Az ő története és alkotásai azt mutatják, hogy a művészet lehet terápia, önkifejezés és politikai eszköz is, és hogy az emberi szenvedésből is születhet szépség és erő. Frida leghíresebb mondatai közül egy az egyik kedvencem: "Minek nekem láb, ha a szárnyaimmal repülni tudok?”