Félsz, hogy nem készülsz el időben? Stresszmentes karácsony pár trükkel

Évvégére annyi minden összejön: céges karácsonyi buli, ajándék vásárlás, sütemény sütés, karácsonyfa vásárlás és dekorációk beszerzése stb. Nem szabad kihagyni a listából a fodrászt, a kozmetikust és a körmöst sem nők esetében. 7 nap múlva itt van a Szenteste, a végtelen teendők listája mintha egyre jobban bővülne ugye? Pedig arról kéne szólni a készülődésnek, hogy ne idegeskedjünk és engedjük el ami nem megy vagy nem fog összejönni. Senkinek sincs tökéletes karácsonya, akkor sem, ha nagyon-nagyon szeretnénk. Kimaradt a só a sütiből? Nem lett tökéletes a zserbó és a bejgli teteje? Odaégett a hagyma főzés közben? Engedd el magad és vegyél mély levegőt: lesz amilyen lesz az ünnep, inkább szóljon arról, hogy együtt vagy a családoddal és a szeretteiddel ennél tökéletesebb ajándék nincsen. Gyere és olvasd el, hogy lehet stresszmentes a készülődés!

Tervezz előre és oszd be az idődet

Kezdd el a karácsonyi tervezést időben, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban őrült tempóban rohannod. Írj össze egy bevásárlólistát, hogy mit kell megvásárolnod, mit kell elkészítened, és mik azok a teendők, amelyeket el kell intézned az ünnepek előtt. Ha munka után mennél intézni, ne három óra alatt oldd meg a dolgaidat, hanem oszd be egész hétre, hogy ne roppanj bele és ne legyél kimerült. Hidd el nem jó hulla fáradtan a boltokat járni és közben jól megfázol, mert kimelegedtél a nagy cipekedés alatt. Ha úgy érzed picit pihenned kell és nagy rajtad a nyomás, ülj be egy kávézóba és kapcsolódj ki legalább félórára.

Ajándékok beszerzése vagy DIY ajándék készítése

Ha még nem vettél semmit, ne aggódj, online is megtudod rendelni a holmikat. Bár egyes webáruházakban vannak készleten dolgok, de utána kérheted csomagpontokra. A futároknak hála elég gyorsan kézhez kaphatóak a megrendelt áruk, de számolni kell azzal, hogy pár napot késni fog a megrendelésed. Nagyon jó a kézügyességed? Készítsd DIY ajándékokat. Csinálhatsz jövő évre falinaptárat vagy festhetsz üveget, akár varrhatsz is valami apróságot. Ha sütöttél mézeskalácsot, nincs más dolgod mint celofánba csomagolni és átadni a szeretteidnek vagy barátaidnak.

Beszéljétek át a családdal, hogy mi legyen a program az ünnepek alatt

Beszélj a családdal és barátokkal arról, hogy mit várnak el az ünnepek alatt. Egyezzetek meg abban, hogy milyen tradíciókat és szokásokat tartasz fontosnak, és hogy mik azok, amelyeket esetleg elhagyhattok. Ha nagyon messze laknak a rokonok és nem tudsz elmenni hozzájuk, ne furdaljon a lelkiismeret. Őszintén beszélj velük, hogy sajnos idén sok volt a munkád és nagyon kimerült vagy egy hosszabb utazáshoz. Ünnepek előtt pedig hívd fel a rokonokat és beszélgess velük egy kicsit, ha már nem mész hozzájuk, legalább telefonon eléritek egymást.

Pihenj és kapcsolódj ki

Ne hanyagold el a pihenést és a kikapcsolódást az ünnepek alatt. Mindig tarts énidőt, ha túlságosan bepörögtél és úgy érzed túl sok teher fekszik a válladon. Engedj jó forró habfürdőt és merülj el az otthoni wellnes-ben. Tegyél az arcodra pakolást, gyújts meg egy illatgyertyát, dőlj hátra és pihenj. Ez segíthet abban, hogy frissen és nyugodtan folytathasd karácsonyi előkészületeket.

Ha túl sok volt minden: engedd el

Legyél rugalmas és ne ragaszkodj túlságosan a tökéletes tervekhez. Elfogadni, hogy néha a dolgok nem úgy mennek, ahogy eltervezted, hidd el ettől nem leszel rossz ember. Sőt! Merj segítséget kérni egy családtagodtól vagy egy baráttol, a párodat is megkérheted, hogy vegyen részt a készülődésben. Soha senkinek nem sikerül megvalósítani a tökéletes karácsonyt! A legjobb ünnep az, amikor semmi sem úgy alakul, ahogy szeretnénk és mindig találunk valami jobbat, ahogyan elképzeltük. Késnek a vendégek? Nem készült el időben a leves? Akkor van idő magaddal is foglalkozni: míg fő a leves, addig elmehetsz kiválasztani az esti sminked és a ruhádat amiben leszel az este folyamán.

Fontos a tudatos jelenlét

Az előző pontban is említettem: engedd el az elvárásokat és élvezd a pillanatot. Koncentrálj arra, hogy az ünnepek valóban arról szóljanak, hogy együtt vagy a szeretteiddel, és ne csak a tökéletes dekoráción vagy ételen járjon az eszed. Minden úgy jó, ahogy van! Kit érdekel, hogy a bejgli teteje megvan repedve? Úgyis megeszik a vendégek nem igaz? :)