Adventi vásárok a fővárosban és szomszédos országokban #blogmas

Ugye, képzeletben Ti is érzitek a forralt bor és a kenyérlángos csábító illatát? Már a gondolattól is megéhezünk egy kis zsíros kenyérre lilahagymával, vagy megennénk egy nagy adag nutellás palacsintát karácsonyi kiadásban. A bőség zavara körül vesz minket és legszívesebben mindenből vennénk egy kis kóstolót. Igazából nem is azért szoktunk kimenni az adventi vásárba, hogy felfaljuk Budapestet. Jó is lenne, csak akkor elveszítené a varázsát és kaja kómásan nem szeret az ember sétálni, akkor már egyből hazafelé vehetnénk az irányt. :) Készítettem egy kis összefoglalót, hogy melyik adventi vásárba érdemes ellátogatni, azok közül hozok párat, amelyeken már részt vettem. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a legtöbb vásárt már láthattam, így szép emlékeket hoztam magammal mézeskalács helyett. ;)

VÖRÖSMARTY CLASSIC XMAS

A Vörösmarty tér a budapesti karácsony egyik központja. A hangulatos helyszín november 17-től öltözik ünnepi díszbe. A csodás kézműves termékek és a változatos gasztronómiai kínálat mellett több meglepetéssel is készülnek az idén. A tér éke, a Vörösmarty-szobor hógömbbe öltöztetve várja a látogatókat, lesz körülötte multimédiás LED-fal is, sokféle tartalmat láthatunk majd rajta, és segítségével közösségi játékban is részt vehetünk.

Visszatérnek a kedvenc dekorelemek, a Váci utca felőli oldalon látható hatalmas karácsonyfa, az elmúlt év legkedveltebb szelfipontja, a fényfüzér, de idén a Kristálypalota is csodás díszt kap. A legkisebbeket pedig kisvasút, hétvégente kézműves-foglalkozások várják. A látványos multimédia-kiállítás, ahol a látogatók az Alice Csodaországban fényinstallációként testet öltött mesealakjai között sétálhatnak, az egész család számára csodás élményt kínál. A vásár 2023. november 17. – 2024. január 1.-ig tart.

ADVENT BAZILIKA

Idén 13. alkalommal, szintén november 17-én, nyitja meg kapuit az Advent Bazilika. A három alkalommal is Európa legszebbjének megválasztott karácsonyi vásár még az eddiginél is látványosabb mesevilágba kalauzolja a résztvevőket. Az előző évekhez hasonlóan most is várja a látogatókat a csodás karácsonyfa, az ingyenes jégpálya, a kézművesek és az egyedülálló gasztronómiai kínálat.

Ismét lesz 17.30-tól fényfestés a Bazilika homlokzatán, ám idén a szünetekben a vállalkozókedvűek egyedi mintát is varázsolhatnak az épületre, az alkotásról pedig a szelfiautomata segítségével posztot is készíthetnek, amihez 48 nyelven választhatnak üzenetet. A teret és a kiállítók épületeit új girlandok és fényfüzérek fogják díszíteni, és idén először látványos fényinstalláció is megidézi az Alice Csodaországban varázslatos világát. A vásár forgatagát hetente négy alkalommal zenei produkciók is színesítik majd, amiket a magasból, a nagyhütte tetejéről hallhatunk. A látványműhelyben kovácsok mutatják meg tudásukat, VR-szánon utazhatunk a Mikulás mögött, a pavilonok külső oldalán pedig a Fortepannal közösen valósul meg az „Advent Anno” című fotókiállítás. A vásár november 17. – 2024. január 1.-ig tart.

ADVENT MARIAZELLBEN

Igazi kis kincses ládikó ez a falu. Emlékszem, amikor Rolandékkal mentünk az osztrák adventi vásárra, álmomba se gondoltam volna, hogy ilyen gyönyörű lesz! Olyan érzésem volt, mintha belecsöppentem volna egy mesekönyvbe, (az igazat megvallva varázslatos kirándulásokon vettünk részt és mind igazán mesés volt!) nem tudtunk betellni azzal a csodálatos hegyekkel, melyek körül veszik a falut. A csaknem 900 méter magasan fekvő falu az Alpok havas hegycsúcsai mellett bőséges programválasztékot kínál látogatóinak.

A bazilika épülete előtt, az adventi vásár központjában fenyőfából készült vásári standoknál eredeti stájer termékeket kínálnak az árusok. Romantikus dallamok és karácsonyi illatfelhők csábítják a vendégeket egy kis időzésre. Olyan különleges látványosságokkal találkozhatunk itt, mint a világ legnagyobb adventi koszorúja, az 5 méter magas, 1000 kg eredeti mézeskalácsból épült ház, az ökröket és szamarakat felvonultató élő jászol, a mariazelli adventi kalendárium és az angyalok postahivatala.

ADVENT ZAKOPANE-BAN

A Zakopane-i adventi vásáron úgy éreztünk magunkat, mintha egy valódi téli mesébe csöppentünk volna.(Akárcsak Mariazell-ben) Ezt a kiruccanást is Rolandéknak köszönhetjük. A karácsonyi fények, a havas hegyekről nyíló csodálatos kilátás és a vásári forgatag mézeskalácsokkal, kézműves termékekkel, forralt sörrel és borral,mennyei sajtokkal és egyéb finomságokkal garantálják az ünnepi hangulatot. (Igen jól olvastad: forralt sör. Megkóstoltam nem lett a kedvencem, így maradok a bornál.) Ha szerencsénk van és havas időben látogatunk a városba, különleges élményt nyújt lovasszánnal vagy hószánnal felfedezni a környéket. A zakopanei vásár mellett érdemes meglátogatni a fordított házat és a hóparkot is.

Zakopane karácsonyi hangulata díszkivilágításnak, hónak, gerendaházaknak, lovaskocsiknak és a vidám, népviseletbe öltözött árusoknak köszönhető. Sajtok terén füstölt és sós sajtok igen széles választékát kínálják, több eladónál kóstolásra is van lehetőség. A sétálóutca végéről indul a sikló a Gubalowkara, amit zakopanei látogatáskor semmiképp sem szabad kihagyni. A Gubalowka hegy csúcsa 1126 méteres tengerszint feletti magasságban található, gyönyörű kilátás nyílik innen a városra és a Tátra vonulataira, emellett itt is vannak büfék és árusok. Érdemes egyet sétálni a hegyen kiépített ösvényen és gyönyörködni a Tátra szépségében. A kilátóterasz siklóval közelíthető meg, melynek indulópontja a piacnál van.

Írd meg kommentben Facebook-on melyik a kedvenc adventi vásárod és miért? Voltál már külföldön adventi vásáron?