A toxikus barátság jó vagy rossz?

A toxikus barátságokat nagyon nehéz észrevenni. Főleg amikor túl jóba vagytok a másikkal és évek óta ismeritek egymást. Viszont fontos tisztában lenned milyen jelek utalnak arra, hogy egy mérgező baráti kapcsolatban vagy. Ugyanúgy, ahogyan egy házasságból is ki lehet lépni csendben, így egy barátságtól is eltávolodhatunk szépen lassan. Ha egyre sűrűbben mondja le az illető a közös találkátokat vagy direkt kerül téged, az már intő jel. Idővel azon kapod, majd magad, hogy egyoldalúvá vált a kapcsolatotok. Viszont sajnos vannak olyan helyzetek, amikor már nincsen visszaút és annyira elduvulnak a dolgok, hogy búcsút kell inteni a másiknak. Hiszen az önszeretet és az egészséges határok megtartása igenis fontos! Így ne félj elengedni azokat a kapcsolatokat, amelyek már nem szolgálják a legjobb érdekeidet. Persze mindenkivel előfordulhat, hogy néha idegesítik a szerettei vagy a gyerekei, de az nem egyenlő azzal, ha egy barátunk rendszeresen irritál minket.

Mit csináljak, ha egy toxikus barátom/ barátnőm van?

Az első lépés az, hogy felismerd és elfogadd, hogy a kapcsolat toxikus. Ne tagadd le vagy próbáld megváltoztatni a helyzetet, ha a másik személy viselkedése káros hatással van rád. Amikor úgy érzed, hogy egy barátod átlépett már minden határt jelezd egy családtagodnak. Ha mindez egy iskolában történik, akkor egy tanárnak szólj, ha valami probléma akadt.

Miért velem csinálja ezt?

Néha a probléma nem is annyira a barátod személyiségével van, mint inkább egy múltbéli problémájával vagy a jelenlegi bajával van gondja. Melyet még nem beszéltetek meg vagy nem akarja elmondani neked. Lehet ő azt gondolja, hogy túl tökéletes vagy az ő világában, miközben a saját démonjaival küzd. Nem bírja elviselni, ha boldog vagy és sikeres. Nem támogat és egyre inkább lehúz Téged az ő szintjére. Irigyli a magabiztosságodat és az elhivatottságodat, miközben ő elvan a saját komfotzónájában és onnan figyel. Szerintem ezeket nem szabad magadra venned, ezért is kell megszabadulnod tőle minél előbb!

Miért nem tiszteli a véleményemet és a határaimat?

Azért mert képtelen odafigyelni rád. Lehet, hogy meghallgat és egyből a rendelkezésedre áll. Vagy megint a középpontba akar kerülni, így nem érdekli, hogy mivan veled igazából. Amikor megkéred, hogy pár percre hagyjon magadra, a végén még neki áll feljebb, hogy magasról letojod az érzéseit. Ráadásul folyton a fejedhez vágja azokat a dolgokat, melyek nem is jellemzőek rád. Ugye ismerős? Persze az is kiborítja, ha jobb vagy nála valamiben. Legyen szó sportról vagy munkáról, mindig ő akar lenni a csúcson. Amikor te érsz el különböző sikereket nem hajlandó elismerni, hanem rögtön a fejedhez vágja, hogy rossz úton haladsz és megváltoztál. Ha beszámolsz neki a téged érintő örömteli hírekről vagy szimplán a hétvégédről tartasz kiselőadást, akkor azonnal neked támad, hogy miért nem számoltál be neki egyből. Vagy miért nem hívad fel telefonon? Viszont amikor valami kudarc ér Téged, akkor bezzeg lelkesen és sajnálkozva vigasztal. Úgy csinál, mintha együttérezne veled, de közben magában kárörvend.

Miért utánoz engem? Miért pletykál rólam csúnya dolgokat?

A folytonos versengés elfajulhat odáig, hogy a barátod elkezd utánozni Téged. Napról napra arra vagy figyelmes, hogy átveszi az öltözködési stílusodat. Vagy elkezd a fodrászodhoz vagy a kozmetikusodhoz járni. Ugyanarra a programra kezd járni, mint Te. Elkezd a barátaiddal lógni és lassan az ő odalára állítja őket. Kibeszél a hátad mögött és gonosz pletykákat terjeszt rólad. Vagy esetleg olyanokat is mond, amiket nem is mondtál igazából. Rossz fényben tűntet fel téged és kiröhög a többiekkel. Miközben ő a megtestesült ártatlan bárány. Van olyan típus is aki megszállottan igényli a jelenlétedet vagy állandóan hívogat és írogat neked. Amikor találkoztok számonkéri, hogy miért nem írtál vissza neki vagy miért nem vetted fel a telefont? De persze, amikor Te szeretnéd elérni ő még online sincs fent... Ennyit erről.. Ha valakivel csinálsz más programot, mivel rajta kívűl vannak más barátaid is, akkor támadásba lendül, hogy mit képzelsz magadról? Miért barátkozol másokkal és miért mondod le az ő programjait?

Miért húz le engem?

Igazából még én se jöttem még rá, hogy mire jó ha a másikat lehúzzuk. Lehet, hogy az érzelmi intelligenciájával van baj, bár kitudja. Ha megkérdezed őt, hogy mi a baja veled, akkor olyan indokot mond, ami nem is igaz rád. Vagy eltereli a témát esetleg menekülőre fogja és nem néz a szemedbe. Nem arról van szó, hogy szeret bolondozni meg hülyülni veled. Hanem arról, hogy az emberi kapcsolatokban néha egy óvodás szintjén ragad. Duzzog,állandóan megsértődik rád,féltékenykedik vagy irigykedik rád. Normális kommunikációra képtelen veled és állandóan hárít, ha felelőségre vonod.

Mit csináljak? Szakítsak meg vele minden kapcsolatot?

Igen! Szerintem senkinek sincs szüksége egy olyan barátra, aki folyamatosan támad és kritizál minket. Ugye? Amióta leépítettem ezeket a mérgező embereket a környezetemből sokkal felszabadultabb és a boldogabb vagyok. Senki nem bombáz hülye kérdésekkel és senki nem rabolja az időmet feleslegesen. Rengeteg időm van fejleszteni magamat és élvezem a mérgező barátok nélküli időszakot. Magányosnak érzem magam ezekután? Nem. Sose voltam az. De szerencsére azok akik még megmaradtak nekem, azok fontosabbak mindennél. Úgy szeretnek és elfogadnak engem, ahogy vagyok. <3 Köszönöm! :*