Hygge a dán boldogság titka

Dániát gyakran hívják "a boldogság országának" és a dánok már hosszú ideje töretlenül vezetik a legboldogabb országok listáját. Dániában nagy hangsúlyt fektetnek a munka és a magánélet egyensúlyára. Az embereknek joguk van a szabadsághoz és a munkájuk is rugalmas. Az ingyenes oktatási rendszer és az egészségügyi ellátás is hozzájárul a dánok jó életminőségéhez és boldogságához. A dánok kultúrájában fontos szerepet játszik a "hygge" fogalma, melynek célja a meghittség és a kényelem megteremtése az életben. A hygge valójában norvég eredetű, a szó jelentése: „jóllét”. De létezik egy olyan elmélet is, hogy a hug szóból eredeztethető, amely pedig az 1560-as évekbeli hugge szóból jön, ennek a jelentése az, hogy „ölel”. A hygge szó először az 1800-as években jelent meg dánul írásban, ma pedig már egy egész szótár nőtt köré. Nézzük meg mit jelent a hygge életérzés.

A hygge-vel kapcsolatban sokan nincsenek képben. Ha utána nézünk akkor általában a kényelem és nyugalom eléréséről szól. Ez lehet egy meleg takaróval fotelben ülés, egy forró teával vagy egy jó könyv olvasás. A hygge célja a meghittség teremtése. Barátokkal vagy családdal való közös minőségi időtöltés, gyertyafény, puha párnák és kellemes zene mind hozzájárulhatnak ehhez az életérzéshez. A hygge arra ösztönzi az embereket, hogy élvezzék a jelen pillanatot, és egy kicsit felejtsék el a stresszt és a gondokat. A hygge általában egyszerű dolgokról szól. Nem kell, hogy luxus legyen, elég ha egyszerű dolgok tesznek minket boldoggá pl. teázás vagy kávézás a barátokkal vagy kertészkedés a kertben és a jelen pillanatot megélni. Ez a fogalom azt sugallja, hogy az élet apró örömeiben is megtalálhatjuk a boldogságot. Mivel Dánia az egyik boldogságkutató ország, és sokan a hygge életmódjának követése révén próbálják javítani az életminőségüket, így a hétköznapokban megtudják teremteni a harmóniát és a boldogságot.

A hygge életérzést ezekkel a tevékenységekkel/ dolgokkal élhetjük át:

☀Forró italok: Például tea, kávé vagy forró csokoládé fogyasztása egy meghitt környezetben. A lényeg az, hogy lassan kortyolgassuk és élvezzük az italt és a pillanatot.

☀Gyertyafény: A gyertyafény meghittséget és nyugalmat ad.

☀Meleg takarók és párnák: Bekuckózás meleg takarókkal és puha párnákkal egy kényelmes kanapén vagy fotelben.

☀Könyvolvasás: Egy jó könyv elolvasása hozzájárul ahhoz, hogy kizárjuk a valóságot pár órára. Így engedjük szabadon a képzeletünket.

☀Sütés vagy főzés: A sütés és főzés is hozzátartozik a hygge életérzéshez. Készítsük el a kedvenc süteményünket és ne kapkodjunk. A liszt méréstől kezdve a tojáshab keverésen át élvezzük ki a jelen pillanatot.

☀Mobiltelefonok és digitális eszközök kikapcsolása: A hygge élmény általában a jelen pillanatban való részvételt és a digitális elvonatkoztatás megteremtését is magában foglalja. Ezért pár órára kapcsoljuk ki a wifit vagy akár a mobilunkat. Hidd el kifog tisztulni a fejed és könnyebb lesz koncentrálni arra amit csinálsz.

A dánok és a gyertya

Dánia híres a gyertyafogyasztásról, ezek a tárgyak fontos szerepet játszanak a hygge kultúrájában. A gyertyák alkalmazása a hygge-ben részben annak köszönhető, hogy segítenek a meghitt és nyugodtabb hangulat megteremtésében a lakásban. A dánok otthonában rendszeresen égnek a gyertyák, különösen a hideg és sötét téli hónapokban. Mivel a hygge egy életmód és életérzés, a dánok széles körű tevékenységeket is bevonhatnak a hygge-be, és a gyertyák csak egyike ezeknek a tényezőknek. Az elvetemültebbek fokozhatják kandallóval és hangulatlámpákkal is, de egy biztos: a hyggét nem lehet neonfényben előállítani. Dániában több gyertyát égetnek, mint bárhol máshol Európában – fejenként körülbelül hat kiló gyertyaviaszt –, decemberben pedig a gyertyafogyasztás a háromszorosára ugrik! A dánok nem használnak illatosított gyertyákat, mert azokat mesterségesnek tartják.

Ezeket a könyveket ajánlom Neked, ha érdekel a Hygge: