A halloween-i töklámpás legendája

A halloween-i töklámpás, más néven Jack-o'-lantern, egy ősi kelta eredetű hagyomány, amelyet az évszázadok során rengeteg kulturális és mítoszi elem gazdagított. A legendája egyike a leghíresebb halloween-i történeteknek, ami a régmúltba, az idők homályába vezet vissza. Réges-régen, egy koromsötét éjszakán a szellemvilág és a földi világ határán, egy gazdag, ám kegyetlen és ravasz ír lelkek között élt egy férfi, aki Jack névre hallgatott. Jack azon hírhedt hírével büszkélkedett, hogy legyőzte az ördögöt, többek között a hamisság és a csalás mestere is volt. Azonban a sátán nem hagyta, hogy Jack ennyivel megússza, aztán egy éjszaka, amikor a férfi kocsmában iszogatott, meglátogatta Őt.

A ördög figyelmeztette Jack-et, hogy hamarosan eljön majd az ideje, és hogy lelke örökre a pokolban fog ragadni. Jacknem hitt neki és nem adta olyan könnyen magát, és kérlelni kezdte a sátánt, hogy adjon neki még egy esélyt. Végül a sátán beleegyezett, hogy ad még egy éjszakát Jack-nek, mielőtt a pokolra jut. Jack megalkudott a sátánnal, és cserébe ígéretet tett, hogy nem veszi el lelkét. A sátán belement, de az idő múlásával Jack megfeledkezett az ígéretéről, és a régi életét folytatta. Amikor eljött a halála napja sem a mennyország, sem a pokol nem fogadta be a lelkét.

Így Jack lelke kétségbeesetten kóborolt a földön, egy lánggal teli parázs darabot próbált találni, hogy a pokolba mehessen, de hiába. A sátán megsajnálta végül egy izzó parázst adott neki, hogy a sötétben kóborló lelke végre megtalálhassa a nyugalmat. A mennybe korábbi, bűnös élete miatt nem engedték be, az Ördög pedig azzal állt bosszút, hogy a pokolból is kitiltotta. Csak egy izzó fadarabot vihetett magával a pokol tüzéből, amit egy takarmányrépából kivájt mécsesbe zárt, így folytatva bolyongását egészen napjainkig. Az emberek hatalmas felvonulásokat szerveztek, amikor is szellemekként és különböző rémekként vonultak az utcákon, így zavarják össze és űzzék el otthonuktól a gonoszt. Mára ez a jelmezes vonulás a gyerekek szokásává vált, akik házról házra járnak, és mindenhova becsöngetve ajánlják fel a választási lehetőséget az ott lakóknak: édességet adnak nekik vagy megviccelik őket (Csokit vagy csalok!).